Rob was al van kinds af aan gefascineerd door techniek en zijn beroepskeuze lag dan ook voor de hand. In de ruim 35 jaar dat hij inmiddels in de techniek werkzaam is, heeft Rob een brede technische kennis en praktijkervaring opgedaan en zich gespecialiseerd in hydrauliek, elektronica, aandrijftechniek, motoren, landbouwmachines en hoogwerkers.

In 2005 startte hij zijn eigen bedrijf: Rob’s Techniek. Vanuit zijn eenmanszaak werkt hij samen met vaste partners en dat is inmiddels een hecht team geworden. Samen met hen verzorgt Rob’s Techniek service, onderhoud en reparaties aan onder andere landbouwmachines en hoogwerkers. Deskundigheid, veiligheid en betrouwbaarheid staan daarbij altijd voorop. Rob neemt de planning, klantcontacten en acquisitie voor zijn rekening, en wordt binnen zijn team graag geraadpleegd als technische vraagbaak.

Samenwerking Mariska

In 2018 werd Rob door Pieter gevraagd of hij medesponsor wilde worden van Mariska van Wijngaarden. Rob stemde in en sindsdien is hij actief bij de race-hobby van Mariska betrokken. In eerste instantie was die betrokkenheid vooral zijdelings, maar inmiddels is hij verantwoordelijk voor de techniek: het onderhoud van de R6, de optimale afstellingen, de bandenkeuze en dergelijke.

Daarbij is de intensieve samenwerking met Mariska als coureur voor hem een must: zij rijdt, en kan daardoor uitstekend aangeven wat haar aan de motor opvalt, en Rob vertaalt dat vervolgens naar de techniek. “Op die manier hebben we het afgelopen seizoen mooie resultaten behaald en veel progressie geboekt. Ik ben ervan overtuigd dat er nog véél meer in zit. Mariska heeft haar grenzen nog lang niet bereikt; en de R6 óók niet.” Rob vindt Mariska een fijne coureur om mee te werken en dat is voor hem heel motiverend. “Daarbij komt dat ik door het race-team met veel inhoudsdeskundigen op het gebied van vering, banden, en racen in het algemeen in contact kom, en daar steek ik altijd wel weer iets van op.” Blijven leren past bij deze technische perfectionist.

“Mijn doel is om zo veilig mogelijk zo hard mogelijk te kunnen rijden. Daarom sleutel ik met 100% aandacht en met passie. Ik controleer ieder boutje en moertje meerdere keren want het moet perfect zijn. Als Mariska op de motor stapt moet zij daar blind op kunnen vertrouwen, en sinds zij dat doet gaan haar prestaties met sprongen vooruit. Dat is voor mij teamwork!”

Podiumplek

Als je Rob vraagt wat hij met het team wil bereiken, heeft hij zijn antwoord snel klaar: “Een podiumplek! Dat is wellicht nog toekomstmuziek, maar op kortere termijn moet het zeker haalbaar zijn om op Assen een rondetijd van onder de 1.50 te rijden. De motor kan het, en Mariska zeer zeker ook. Dáár ga ik voor. En dan komt die podiumplek vanzelf wel.” Rob kan trouwens ongelooflijk genieten van een succesvolle race en ziet dat vooral als teamprestatie. “Juist dat belangeloos samenwerken om Mariska te laten knallen, dát maakt het zo mooi.”

Nederlands Kampioen autosport

Zijn race-passie dateert al van jaren geleden. Zijn favoriete coureur was in die periode Kevin Swantz, door zijn spectaculaire rijstijl. In de tachtiger jaren ging Rob met vrienden, op de motor, naar races op het circuit van Spa-Francorchamps (België), in de tijd van Egbert Streuer en Bernard Schnieders. Maar wie zijn favoriete coureur nu is? “Natúúrlijk Mariska van Wijngaarden! Who else?!” Zou hij zelf niet willen racen, op een circuit? Rob is stellig: “Absoluut niet. Ik ken nauwelijks angst en ik vrees dat dat niet goed komt.” Op de openbare weg draait hij het gas al ver genoeg open… 😉

Ook met de autosport heeft Rob zich een tijd lang actief bezig gehouden. In de Two Wheel Drive klasse werd hij met een MINI Cooper met Ford V8 motor erin maar liefst vier keer Nederlands Kampioen in zijn klasse (1988, ‘89, ‘90 en ‘91). Hij stopte omdat daar geen uitdaging meer in zat.

Multistrada

Motorrijden is echter een grote hobby gebleven. Hij heeft een TDM 900 in de niet te missen uitvoering van Eddie (Iron Maiden), maar een Multistrada staat hoog op zijn verlanglijstje. “Dat is namelijk een verschrikkelijk woest ding”, vertelt hij. Vooralsnog gaat zijn motor-budget echter op aan een R6, met een aap erop 😉. En daarnaast zorgen zijn goed lopende bedrijf, in combinatie met de intensieve hobby die het HPS Racing team is, er ook voor dat hij nauwelijks tijd vindt om zélf te rijden. En dat vindt hij wel jammer, want motorrijden is een grote bron van ontspanning voor hem.

Genieten

Gelukkig is er méér waar hij van kan genieten: zijn relatie met Annemieke, de samenwerking met zijn team, zijn Engelse Buldoggen, lekker (uit) eten, een goed glas whisky op zijn tijd, en rondtrekvakanties met de caravan door bijvoorbeeld zijn favoriete vakantieland Italië. Voor een stevig metalconcert van een van zijn lievelingsbands Iron Maiden, Volbeat, Metallica, of Motorhead is Rob ook altijd te porren. Eerdaags staat het concert van Rammstein op het programma.

Eenheid

Tenslotte: wat zou Rob graag willen bereiken met het HPS Racing team? “Meer eenheid. In ons enthousiasme zijn we nogal eens geneigd alvast een paar stappen te zetten zonder de anderen daarbij te betrekken, terwijl dingen delen en afstemmen juist zo belangrijk is als je verder wilt komen, als team. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en kracht, en als je die door de positieve gunfactor combineert kunnen we samen knallen. En dan vooral ook samen genieten van die mooie resultaten. Dát is mijn ideaal.”

Liever helemaal niet

Als sterke eigenschap noemt Rob plannen, en eerlijkheid. ”Ik zeg wat ik vind en hou me aan mijn afspraken. Dat verwacht ik trouwens ook van anderen, en daar spreek ik hen ook op aan.” Het mag duidelijk zijn: Rob laat niet met zich sollen. Gelukkig heeft hij ook een heel goed gevoel voor humor. Want waar mag je Rob ’s nachts voor wakker maken? “Voor een storing! Maar liever helemáál niet, haha!”

— uit de HPS Racing nieuwsbrief #3 – klik hier om je aan te melden!