DE OW CUP 501km ENDURANCE RACE… EEN MEMORABELE DAG IN ASSEN

Afgelopen zaterdag, 13 juli werd de 501 endurance race georganiseerd in Assen, en Mariska was ingeschreven om samen met Wijnand Blonk en John Bos de 501km van Assen te rijden. Samen met de technische ondersteuners Rob, Willem, Pieter, Ken en Michiel vormden ze voor die dag het gelegenheidsteam ‘De Jankerts’. De weergoden waren ons goed gezind: het bleef droog, en tussentijdse bandenwissels waren daardoor niet nodig.

1 ding wat wij als eerste willen zeggen dat we genoten hebben van al jullie aanwezigheid van supporters tot sponsors. 1 woord hartverwarmend. Mariska heeft sommigen niet echt kunnen spreken door de drukte maar voelde zeker wel jullie aanwezigheid.

Hieronder het korte en krachtige verslag van Wout Westdorp van deze bijzondere race.
Een paar primeurs zijn het melden méér dan waard: Mariska reed voor het eerst op slicks, en afgezien van wat spanning in het begin ging het rijden op deze banden haar gaandeweg steeds beter bevallen. En zij droeg voor het eerst een spiksplinternieuwe en superlichte LS2(carbon)helm, die gesponsord werd door Mikis (Motorhuis Langezwaag) en LS2 Helmets! Dat scheelde zomaar 400 gram: een wezenlijk verschil bij een sport waar ieder pondje een verschil kan maken! De combinatie van deze twee pakten erg goed uit: Mariska tikte opnieuw snel al 1.55 weer aan!
En, last but not least, grote fan Roelof verzorgde deze keer de catering. Er was koffie met cake, en broodjes warme worst. Een goed idee van Willem!

In de endurance race moeten de 3 coureurs van één team om beurten die éne transponder zo snel mogelijk 510 km rond-racen (111 rondes).
Ruim van te voren werd de R6 van Mariska in de werkplaats klaar gemaakt. De vering voor en achter werd bekeken en de motor werd op slicks gezet. De achterband werd nu een /60 band wat sneller en dieper insturen zou verbeteren. Tussen de trainingen werd de vering nog verder aangepast. Dit gaf zichtbaar resultaat. De motor liep niet meer wijd in de bochten, en vanaf het pitsdak was te zien dat Mariska beter door Madijk kwam en in Ossenbroeken niet meer wijd liep, en zélfs de motor naar binnen kon trekken om de Strubben goed aan te snijden. Zo kon ze met een betere snelheid de Veenslang ingaan. Wel frustrerend om dan de dikke 1000cc’s weg te zien lopen, maar dankzij strak stuurwerk bleef Mariska erg dicht in de buurt.

De start van de wedstrijd was een heel hoofdstuk op zich. Mariska mocht als atleet de “Le Mans”-start doen: alle 53 machines werden aan de rechterkant van de baan opgesteld en overeind gehouden door een teamlid (Pieter), en alle 53 rijders stonden aan de overkant, achter de lijn. Op het startsein rennen alle rijders naar hun machine, springen erop en maken dat ze weg komen. Klinkt makkelijker dan het is!
Mariska kwam wat moeilijk weg, en daardoor vertrok ze van 53 teams als 51e. Dan is het gelukkig toch een lange afstandsrace, en na een uur lag het team al op de 43e plaats van de 53.

De wissels gingen supersnel. In perfecte samenwerking werd de transponder van de binnenkomende motor geplukt en bliksemsnel op de vertrekkende motor gezet. Iedere keer in minder dan 38 seconden(!), en het totaal van acht keer wisselen heeft niet meer dan 5.23 minuten gekost. Dat op een totale rijtijd van drie en een half uur: een fantastische prestatie van het team! Alle eer aan Rob (teamcaptain), Pieter, Willem en gelegenheidsmonteurs Ken en Michiel.

De rondetijden van John, Wijnand en Mariska ontliepen elkaar niet veel. Mariska slaagde er zelfs in om nog even haar persoonlijke record van 1.55 aan te tikken, en dat in een lange afstandsrace.

Met constant doorrijden en dankzij de snelle wissels is het team toch nog opgeklommen naar een 32e plek. Als je dan bedenkt dat de meeste teams alleen met 1000cc motoren reden is dat een prestatie om trots op te zijn!

Aan het einde van de dag kon tevreden teruggekeken worden op een prachtige racedag zonder pech en valpartijen, en is Mariska weer een hele ervaring rijker.

De volgende race is voor Mariska in het weekend van 16 en 17 augustus a.s. in Duitsland. Mariska en haar team slaan Djion et Prenois over die volgende week op de kalender staat.

Categories: Nieuws